Hai la anticariat!
Librăriile sunt pline de cărți noi, târgurile de carte ne atrag prin numărul de expozanți și de evenimente dedicate cărții, unele ziare continuă să apară însoțite de cărți, editurile vând mai ieftin pe propriile site-uri, iar Elefant vinde săptămânal cu 50% reducere, dacă achiziționați cărți de cel puțin 90 de lei. De ce să mai vizităm anticariatele, din moment ce oferta de carte nouă e atât de bogată?
Voi reveni la întrebare. Deocamdată spun doar că Bucureștiul pune la dispoziția noastră câteva anticariate mai mult sau mai puțin tradiționale. Mă refer strict la zona din centrul capitalei.
Între cele tradiționale se numără cele două anticariate Târgul Cărții, unul aflat pe strada Doamnei (numerele 27-29), foarte aproape de Palatul Șuțu (Universitate), iar celălalt, lângă librăria Cărturești Verona, la numărul 18 de pe bulevardul Magheru. Cel dintâi e mai spațios și are o ofertă mai bogată. L-am vizitat ca să vă pot spune ce găsiți în rafturile lui.
De fapt, ar putea fi mai simplu să scriu ce nu se găsește la Târgul Cărții, deoarece mi-ar lua mai puțin timp. Trec rapid în revistă câte ceva din ce am văzut. Literatură de noptieră (autori precum Michel Zévaco, Paul Féval, Ponson du Terrail), dar și scriitori consacrați (Balzac, Shakespeare, Sienkiewicz, Proust, Hesse, Thomas Mann, Dickens, Swift etc.); seria „Romanul secolului XX”; seria de autor „Jules Verne” și multe alte cărți dintre cele pe care, în urmă cu câțiva ani, le-ați fi putut cumpăra cu ziarul Adevărul; vechi volume din seria „Biblioteca pentru toți”; cărți din colecția „Sfinx”; nenumărate romane de dragoste (sunt rafturi întregi dedicate acestui gen); volume din colecția „Nautilus” de la Nemira (mă refer la colecția din anii ’90); literatură română; seria „Biblioteca de artă” de la editura Meridiane. Continui: cărți în limbi străine, dicționare tehnice și de limbă, istorie universală, cărți de religie și spiritualitate, reviste și cărți pentru copii, dramaturgie, istoria românilor, dar și cărți noi, rămase pe stocul anumitor edituri.
Prețurile variază. Puteți găsi cărți la 2, 3, 5 sau 9 lei. Dar sunt și cărți care au prețuri nerușinat de mari. De exemplu, volumul Poeme al lui T.S. Eliot, apărut în format de buzunar la editura Albatros, în 1970, costă nu mai puțin de 68,99 lei. Iar în raftul cu cărți pentru copii am găsit volumul Bună seara, Dorli, de Lucia Olteanu, la prețul de 201,99 lei. Este adevărat că aceste cărți nu se mai găsesc și poate că sunt mulți interesați, totuși prețurile sunt foarte piperate.
N-aș vrea să descurajez pe nimeni. Vizitați Târgul Cărții! Veți găsi și cărți la prețuri acceptabile.
După cum spuneam, găsiți acolo și cărți noi, nerăsfoite, unele chiar în folie, dar și numeroase cărți care poartă amprenta multor decenii în paginile lor galbene.
În același gang de pe strada Doamnei mai este un anticariat. Dacă vreți să vindeți cărți, puteți încerca aici. Dacă sunteți în căutarea unor cărți vechi, de asemenea, puteți încerca aici. Cum am intrat, mi-au și căzut ochii pe o carte fabuloasă – Tropice triste, de Claude Levi-Strauss. O doamnă a înhățat grăbită o ediție veche a romanului Papillon, la 10 lei. Spre deosebire de Târgul Cărții de alături, la Trored (așa se numește anticariatul) spațiul este destul de restrâns. Aveți nevoie de răbdare să vă uitați la cărțile înghesuite în rafturi. Puteți găsi și aici o combinație de cărți vechi și cărți noi.
Includ în acest text despre anticariate și cele două Antic ExLibris, deși acestea au un profil aparte. Cele mai multe cărți pe care le găsiți aici sunt în limba engleză. Oferta este bogată și sunt slabe șanse să ieșiți de la Antic ExLibris fără să fi cumpărat ceva.
La cea mai recentă vizită la Antic ExLibris-ul de pe strada Doamnei (observați, vă rog, că găsiți anticariatele Târgul Cărții, Trored și Antic ExLibris pe aceeași stradă, la 10 secunde unul de altul) am notat în grabă că au: cărți de colorat pentru adulți, benzi desenate, romane grafice, literatură clasică, cărți de cultură generală, ghiduri despre cum să faci diverse lucruri (să desenezi, să fotografiezi, să faci fitness), biografii de actori și cântăreți, romane ecranizate recent (ca: Sharp Objects, The Help, The Leisure Seeker), cărți pentru copii, cărți pe teme legate de sănătate, enciclopedii, cărți de istorie, despre design și arhitectură ș.a.m.d.
La Antic ExLibris, pe lângă cărți, mai găsiți și figurine reprezentând personaje din filme și desene animate, jucării, abțibilduri, multe mărunțișuri cu sclipici, rame foto, instrumente de scris, agende și carnete de notițe etc.
Cărțile de la Antic ExLibris sunt noi, iar prețurile lor variază între 8 și 60 de lei.
Spuneam că există două magazine Antic ExLibris. Cel de-al doilea e relativ aproape de cel de pe strada Doamnei, și anume pe bulevardul Brătianu, aproape de intrarea pe strada Lipscani.
Deci, de ce să mai vizităm anticariatele? Deoarece putem găsi cărți care nu au mai fost reeditate, putem găsi cărți la prețuri mici (chiar dacă nu toate), putem găsi cărți noi la prețuri mai mici, putem găsi cărți despre care nu știam că există.